Özönvíz a pályaavatón 33. Mátrai Hegyiverseny

A megújult parádsasvári pályán nagyon komoly kihívások elé állította a mezőnyt a szakadó eső és az új aszfalt felület. Az talán picit segítség volt a versenyzők számára, hogy a felújított aszfalton a közúti jelek felfestései még nem készültek el így teljesen egységes tényleg valódi versenypályaszerű aszfalton autózhattak.

Az első időmérő futamban még csak hárman tudtak 3 percnél rövidebb idő alatt feljutni a célig, majd a másodikban már hatan tudták meg futni a 3 perc alatti időt. A vizes pálya nyilván kicsit kedvez a négy kerék meghajtású autóknak, de figyelemre méltó, hogy például Szász László a borzasztó erős Forma 3000-es géppel is ott volt az élmezőnyben. A karosszériás autók között a helyi Nagy Norbert és Turán Frigyes volt a leggyorsabb az ETCC-s SEAT LEON-al és az R5-ös Ford Fiesta-val.

Az 1. időmérő edzés után mondták…

Turán Frigyes (Ford Fiesta R5): „A pálya sokkal jobb, mint ahogy vártam, azt gondoltam, hogy az új aszfalt jobban fog csúszni, de megnyugtattak, hogy nagyon jól fog tapadni. Így is lett! Abszolút első időt mentem, és az elejébe még maradt is, mire elhittem, hogy milyen az út tapadása. Az autó kicsit másabb, mint az enyém, de nagyon jól muzsikál. Elégedett vagyok a Hankook abroncsaival is, jól működött, egyelőre minden rendben, nem gondoltam, hogy rögtön az első szakaszon abszolút időt megyünk!”

Ollé Sándor (Ford Fiesta S2000): „Ha egy mondattal kellene meghatároznom, akkor harc az elemekkel. A pálya nagyon jó, tetszik és az autó beállításai is megfelelőek, egyetlen bajom, hogy nincs megfelelő abroncsunk. Nem tudok egy métert sem menni, így nem lehet felmelegíteni a gumikat, ami rali abroncsok lévén alkalmatlan ide. Most próbálok másfajta gumikat szerezni, ha nem sikerül, akkor csak ralizgatunk.”

Kovács Endre (BMW M3 DTM): „Nagyon jó a pálya minősége, megfelelő aszfaltot gyártottak. Az esőnek nem örülünk, ez most mindenkinek az ellensége, a nézőknek és a versenyzőknek egyaránt. Ablaktörlő nélkül mentem fel, úgyhogy elég érdekes volt. A vízátfolyásokon csúszkáltam egy kicsit, de egyébként jó, nagyon jó!”

Nagy Norbert (SEAT Leon CUP Racer): „Meglepően jó lett az eredményem, pedig belülről egy közepesnek gondoltam. Második vagyok, pár századra Turán Fricitől. Próbálok egy kicsit javítani következőre.”

ifj. Ficza Ferenc (Lotus Elise): „Mentem, de igazából csak szépen, óvatosan, hiszen ezek voltak az első métereim a Lotus-szal. A cél csak az, hogy menjek, élvezzem. Nem az eredményért, csak a hangulatért. Végre, megint van Parád! Nekem nagyon tetszett 2008-ban is, a lényeg, hogy csak menjek fel és le. Nagyon jó a pálya, némelyik kanyar kicsit más, mint eddig…”

Bódis Kálmán (Porsche 997 GT3 Cup): „Esett. Jó volt a tapadás. Hibátlan, nincs vízátfolyás. Most már elhihetem, hogy tapad, aztán nyomjuk a következőben, jobban…”

 

ifj. Kanyik Antal (Lada 21074): „Élveztük, bár az esővel annyira nem számoltunk. Utcai gumikkal megyünk, úgyhogy faltól-falig keresztben autózunk. A nézők őrjöngtek, úgyhogy jól éreztem magam. Nagyon hiányzik a navigátorom, furcsa nélküle.”

Benyó Máté (Suzuki Swift): „Nagyon élveztem. Érdekes volt, hiszen nekem ez egy vadonatúj pálya,

mint sok más versenyzőnek, aki itt van. Ugye az aszfalt is vadonatúj. Szárazon is elég nehezek a körülmények, nemhogy így esőben… A pálya teljesen fejből talán még nem megy, a kisebb kanyarokra nem mindenhol emlékszem, így csak tapogatózom, a versenyre remélem, minden összeáll.”

Lángi Attila (BMW Z4M): „Úgy mentem, mint anyám… anyja. Nagyon nem jól, ezért átállítjuk az egész autót, szétvagdossuk a gumikat, mert ez így borzasztó. Picit hozzáértem a fékhez és valamelyik első kerék állt. Ez most nem a mi körünk volt, de majd megjavul.”